Scarlett Johansson, Kontratının İhlâl Edilmesi Gerekçesiyle Disney’e Dava Açtı

Ağustos 2, 2021
REKLAM YÜKLENİYOR

Scarlett Johansson, Black Widow’un vizyona girdiği gün Disney+’ta yayınlanması sonucunda kontratının ihlâl edilmesi gerekçesiyle Disney’e dava açtı. Disney ise Johansson’un açtığı davaya tepki gösterdiğini ve oyuncunun sözleşmesine tamamen uyulduğunu açıkladı.

Scarlett Johansson‘ın başrolünde yer aldığı Black Widow, vizyondaki üçüncü hafta sonunda ABD ve Kanada’daki gişesini 159 milyon dolara çıkardı. Film, dünyada ise toplamda 319 milyon dolar hasılat elde etti. Bu rakamlar, pandemi döneminde kayda değer bir sonuç olmasına rağmen, Marvel Sinematik Evreni’nin son çıkan filmlerinden çok daha düşük bir gelir aslında. Filmin vizyona girdiği gün Disney+’ta da yayınlanmış olması da gişe rakamlarının önemli bir ölçüde düşmesine neden oldu.

İşte bu nedenden dolayı Scarlett Johansson, Disney’e dava açtı. Daha açık ifade etmek gerekirse; Scarlett Johansson, Black Widow’un vizyona girdiği gün Disney+’ta yayınlanması sonucunda kontratının ihlâl edilmesi gerekçesiyle Disney’e dava açtı.

The Wall Street Journal’ın haberine göre Scarlett Johansson, Black Widow’un yayınlanmasının ardından Walt Disney Company şirketine dava açtı. Oyuncu tarafından Perşembe günü Los Angeles Yüksek Mahkemesi aracılığıyla açılan dava, Disney’in son Marvel filmini hem sinemalarda hem de Disney+’ta yayınlayarak sözleşmeyi ihlâl ettiğini belirtiyor. Çünkü bahsi geçen sözleşmeye göre Scarlett Johansson’ın filmden elde edeceği kazanç, filmin gişe performansına bağlı. Filmin Disney+’ta yayınlanması, oyuncunun kazancını düşürüyor. Ayrıca, Disney’in oyuncuya filmi vizyona sokma sözü vermesine rağmen Disney+’ta yayınlamış olması da sözleşmenin ihlâl edildiğini ortaya çıkarıyor.

Scarlett Johansson’ın ekibinin temsilcileri, Black Widow için gün ve tarih yayın stratejisini öğrendikten sonra sözleşmesinin şartlarını oyuncunun 29.99 dolarlık Premium bedel ile kiralanan filmin platform üzerinden sağladığı gelirden de pay alabilmesini sağlamak üzere yeniden müzakere etmek istemişler ancak dava dosyasında belirtilene göre, Disney ve Marvel bu konuda herhangi bir yanıt vermemiş.

Black Widow’un Disney+’ta bu şartlar altında yayınlanmasının, filmde yapımcı olarak da yer alan Scarlett Johansson’a 50 milyon dolardan fazlaya mal olması bekleniyor. Oyuncunun, filmin doğrudan sinemalarda gösterime gireceğine dair güvence alması için Marvel’a çok önceden ulaştığı da dosyada belirtiliyor. Dava, Marvel Baş Hukuk Müşaviri Dave Galluzzi’nin Mart 2019’da geleneksel sinema gösterimi modelini vaat eden bir e-postasını içeriyor. E-postada belirtilen “Plan değişirse, bunu sizinle tartışmamız gerekiyor, anlaşma bir dizi (çok büyük) gişe hasılatına dayalı olduğu için bir anlaşmaya varmamız lazım.” cümlesi davanın neden açıldığını gözler önüne seriyor.

Johansson’ın avukatı John Berlinski ise konuyla ilgili şu açıklamayı yapıyor: “Disney’in abonelerini ve şirketin hisse senedi fiyatını yükseltmek için Black Widow gibi filmleri doğrudan Disney+’ta yayınladığı, bunun bir bahanesi olarak Covid-19 salgınının arkasına saklandığı bir sır değil. Ancak, bu dar görüşlü stratejiyi ilerletmek için filmlerinin başarısından sorumlu sanatçıların sözleşmelerini görmezden gelmek, hakların ihlâline sebebiyet veriyor ve mahkemede bunu kanıtlamayı dört gözle bekliyoruz. Bu, kesinlikle Hollywood oyuncularının Disney’e karşı durduğu ve şirketin ne şekilde rol yaparsa yapsın sözleşmelerini yerine getirmek için yasal bir yükümlülüğü olduğunu açıkça ortaya koyduğu son durum olmayacak.”

Disney’in bu konuda nasıl bir yanıt vereceği merak konusu olurken; beklenen açıklama sonunda geldi. Walt Disney Company sözcüsü, Johansson’un davasına tepki gösteren şu açıklamayı yaptı:

“Açılan dava dosyasının hiçbir değeri yok. Dava, COVID-19 pandemisinin korkunç ve uzun süreli küresel etkilerine karşı duyarsızca kayıtsız kalması açısından çok üzücü. Disney, Scarlett Johansson’ın sözleşmesine tamamen uydu ve ayrıca, Black Widow’un Disney+’da Premier Erişim ile yayınlanmış olması, bugüne kadar aldığı 20 milyon doların üzerine ek tazminat kazanma imkânını önemli ölçüde artırdı.”

Bunun yanı sıra Disney, Scarlett Johansson’ın anlaşmasının filmin aynı zamanda dijital platform aracılığıyla da izleyici ile buluşmasını sağlayacak karar alındıktan sonra oyuncunun da filmin kiralanma geliri üzerinden bir pay alması için yeniden düzenlenip düzenlenmediği konusunda herhangi bir açıklamada bulunmadı.

Stüdyoların dijital platformlarının akıbetini ön planda tuttukları şu günlerde açılmasıyla gündemde önemli bir yere yerleşen davanın nasıl ilerleyeceğini ise önümüzdeki günlerde hep birlikte göreceğiz.

Kaynak: filmloverss

Yorumlar

Herhangi bir yorum yapılmadı ilk yorumlayan siz olun...

Yorumunuzu Ekleyin
Not: HTML kodlarınız yorumlarınıza eklenmez!