Amazon, MGM’i 8.45 Milyar Dolara Satın Aldı

Mayıs 28, 2021
REKLAM YÜKLENİYOR

Amazon, 8.45 milyar dolarlık bir anlaşmayla başta James Bond filmleri olmak üzere pek çok kayda değer yapımın haklarını elinde bulunduran MGM stüdyolarını satın aldı.

Hollywood’un en eski film stüdyoları arasında yer alan ve The Wizard of Oz, Singin’ in the Rain, Ben-Hur gibi unutulmaz filmleri sinema dünyasına kazandıran Metro-Goldwyn-Mayer, ya da daha çok bilinen adıyla MGM, uzun yıllar sinema dünyasına yön veren film stüdyolarından biri olsa da, zamanla eski gücünü ve 2010 yılında iflasın eşiğine geldi. Ancak yatırım fonları olan Anchorage Capital, Highland Capital ve Solus Alternative Asset Management’ın devreye girip şirketi satın alması MGM’i iflastan kurtardı.

Aradan geçen 10 yılda yavaş yavaş toparlanan ve özellikle televizyon tarafından The Handmaid’s Tale gibi dikkat çekici işlere imza atan MGM, dijital platformların yükselişiyle birlikte yeniden değer kazandı. Zira dijital platform pazarında rekabetin artmasıyla birlikte MGM gibi zengin bir film ve dizi seçkisine sahip olan şirketlerin değeri kayda değer ölçüde arttı. Dijital platformlarında kullanıcılarına sundukları film ve dizilerin sayısını artırmak ve yeni içeriklere kaynaklık edebilecek popüler fikri mülkiyetlerin haklarını almak isteyen Netflix, Apple, Disney gibi şirketler için MGM’in zengin içerik kütüphanesi cazip bir seçenek olarak görülmeye başlandı.

Biz de son olarak sizlerle Amazon’un MGM ile ilgilenen şirketler arasında yerini aldığını ve hatta MGM ile Amazon arasındaki görüşmelerin uzun süredir devam ettiği haberini paylaşmıştık. Şimdi ise görüşmeler sonuçlandı ve Amazon MGM’i 8.45 milyar dolarlık bir anlaşmayla satın aldı. Bu anlaşma hem Amazon hem de Hollywood için adeta yeni bir sayfa açtı.

Amazon, MGM’i 8.45 Milyar Dolarlık Bir Anlaşmayla Satın Aldı

MGM stüdyolarının satışa açık olduğuna dair söylentiler ortalıkta uzun süredir dolaşıyor. Geçtiğimiz yıl MGM’in bu satıl konusunda Morgan Stanly ve LionTree gibi şirketlerle görüştüğü yönündeki iddialar yeniden gündeme gelmişti. Ancak o dönemde söylentiler Hollywood’un mihenk taşları arasında gösterilen stüdyo ile Apple’ın ilgilendiği yönündeydi. İlk başta 10 milyar ve üzeri değerde bir anlaşma için arayışta olan MGM’in son olarak 9 milyar dolarlık bir anlaşmayla satışının gerçekleşebileceği alınan duyumlar arasında yerini almıştı.

Bahsi geçen anlaşmalar sonuca ulaştı ve Amazon çok geniş bir içerik geçmişine sahip olan MGM stüdyolarını satın aldı. Böylece Amazon, Hollywood’un en geniş kapsamlı mirasına sahip stüdyolarından biri olan MGM’i bünyesine katmış oldu. Bu anlaşma Amazon’a MGM’in haklarını elinde bulundurduğu 12’si En İyi Film dalında olmak üzere toplamda 177 Oscar’lı 6.000’e yakın yapımı kazandırdı. Amazon, dünya çapında 7 milyar dolarlık gişe başarısı elde eden James Bond filmlerinin, yine 1 milyar dolara yakın bir gişe başarısı elde eden Rocky ve Creed film serilerinin haklarının sahibi oldu. Tüm bunların yanı sıra, Amazon şirketin 2017 yılından beri tam anlamıyla sahibi olduğu Epix isimli kablolu televizyon kanalını da bünyesine kattı. Televizyon tarafında ise yine oldukça geniş bir mirasa sahip olan MGM’in The Handmaid’s Tale, Fargo ve Survivor gibi yapımları da çatısı altında bulundurduğunu unutmamak gerekiyor.

Yapılan anlaşma sonrasında yapılan açıklamalarda öncelikli olarak televizyon projelerine odaklı olan Amazon’un MGM’in mirasını ve film kataloğunu koruyacağı belirtildi. MGM’in 4.000’den fazla filmi ve 17.000 dizilik geçmişiyle MGM’i bünyesine katmış olması Prime Video servisinin büyük bir güç kazanmasını sağladı. Aynı zamanda bu anlaşma sayesinde Amazon’un Pink Panther, Rocky ve James Bond gibi büyük başarı elde etmiş serilere de erişim sağlayabileceğini de unutmamak gerek.

Prime Video ve Amazon Stüdyoları adına açıklama yapan Mike Hopkins, bu anlaşmanın ardındaki gerçek değeri fikri mülkiyet kazanımı olarak nitelendirirken var olan içerik kataloğunu MGM ile birlikte yeniden değerlendirerek yeni projeler geliştireceklerini belirtti ve bu anlaşmanın oldukça heyecan verici olduğunu söyledi.

AT&T ve WarnerMedia’nın Discovery’le birleşmesini sağlayan anlaşmadan sonra gelen bu haber, medya devlerinin ve dijital yayın platformlarının ulaşabilecekleri en çekici içerikleri bünyelerine katma konusundaki amansız yarışını daha da alevlendirdi. Yine de Amazon’un satış söylentileri uzun süredir kulaktan kulağa dolaşan MGM’i satın almak üzere vazgeçtiği miktar satış görüşmelerine daha önce dâhil olan diğer şirketler tarafından şaşırtıcı bulundu. Zira bazı borçlarının bulunduğu düşünülen stüdyonun satışının 5 ya da 6 milyar dolarlık bir anlaşmayla gerçekleşmesi bekleniyordu. Bu durum, MGM’in James Bond filmlerinin haklarını Eon Productions ile paylaşıyor olmasıyla da alakalıydı. Barbara Broccoli ve Michael G. Wilson’ın sahibi oldukları bu şirket Bond serisi üzerinde pazarlama stratejilerinden oyuncu tercihlerine ve hatta distribütörlük konusundaki kararlara kadar birçok konuya uzanan oldukça yüksek bir kontrol gücüne sahip. Tüm bunlar düşünüldüğünde Amazon’un James Bond filmleri söz konusu olduğu zaman, filmleri Amazon Prime’a taşırken ya da yeni bir film üzerinde çalışırken mücadele etmesinin gerekeceği tahmin ediliyor.

MGM’in çatısı altında bulundurduğu projeler arasında Daniel Craig’in son kez yer aldığı James Bond filmi No Time to Die’ın yanı sıra, Ridley Scott’un House of Gucci film, Paul Thomas Anderson imzalı Soggy Bottom ve Andy Weir’in Project Hail Mary isimli romanının Ryan Gosling’li uyarlaması yer alıyor.

Hollywood’un önde gelen, en eski stüdyolarından birinin dijital platformu bünyesine katılmasını sağlayan bu anlaşma, hem dijital platformların içinde bulunduları içerik savaşı konusunda hem de genel olarak medya dünyası kapsamında oldukça büyük bir önem taşıyor. Amazon Prime’a göz ardı edilmesi mümkün olmayan derecede bir güç kazandıran anlaşmayı gelecekte hangi birleşmelerin takip edeceği ise merak konusu.

Kaynak: variety

Yorumlar

Herhangi bir yorum yapılmadı ilk yorumlayan siz olun...

Yorumunuzu Ekleyin
Not: HTML kodlarınız yorumlarınıza eklenmez!